Granola czekoladowa

Własnoręcznie zrobiona granola z dodatkiem jogurtu, czyli pożywne śniadanie podano!

granola czekoladowa

Granola czekoladowa

Składniki:
1 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki otrębów owsianych pszennych
1/4 szklanki otrębów owsianych żytnich
1/2 szklanki migdałów (posiekanych)
1/2 szklanki orzechów laskowych (posiekanych)
1/2 szklanki orzechów włoskich (posiekanych)
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki żurawiny suszonej
1/4 szklanki wiśni suszonych (posiekanych)
1/4 szklanki fig suszonych (posiekanych)
1/4 szklanki ananasów suszonych
1/4 szklanki kandyzowanego imbiru
1/2 tabliczki czekolady gorzkiej (posiekanej)

1/2 szklanki syropu klonowego
1/4 szklanki złocistego syropu (golden syrup)
4 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki kakao

1. W garnuszku zagotuj syrop klonowy, złocisty syrop, olej kokosowy i kakao.
2. W dużej misce wymieszaj: płatki owsiane, otręby, migdały i orzechy.
3. Mieszankę zalej kakaowym syropem, wymieszaj.
4. Granolę wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Piecz około 30 minut w 150 stopniach (górna grzałka) – mieszaj co 10 minut.
6. Do upieczonej granoli dodaj rodzynki, żurawinę, wiśnie, figi, ananasy, imbir oraz czekoladę. Wymieszaj.
7. Przechowuj w szczelnym opakowaniu.
8. Jedz z mlekiem lub jogurtem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.